Pamätná austrálska cesta

Už je to rok, čo sa Slovenská reprezentácia vrátila z Majstrovstiev sveta 2019 v Austrálii. Slovensko sa dokázalo prebojovať medzi osem najlepších a zanechalo za sebou pozitívny dojem.

Majstrovstiev sa zúčastnilo 32 tímov z celého sveta, ktoré boli rozdelené do osem štvorčlenných skupín. . Slovensko bolo losované z druhého výkonnostného koša a bolo vylosované do skupiny F. Našimi súpermi boli Japonsko, Kostarika a Tunisko. Náš výber absolvoval od mája 2019 pod trénerskou taktovkou Ladislava Borbélyho dlhú prípravu s úspešnou bilanciou zápasov. Slovenská reprezentácia odohrala 11 prípravných medzinárodných zápasov pred odletom do Austrálie, čo bola vizitka, ktorou sa mohlo pochváliť málo národných tímov. Vedenie urobilo maximum preto, aby mali tréneri a hráči čo najlepšie podmienky na prípravu. Súperi boli ťažšieho kalibru ako Česko, Rumunsko či Maďarsko, ale aj súperi relatívne jednoduchší. Bilancia 6 víťazstiev, 4 remízy a 1 prehra bola pred vrcholom roka 2019 pozitívna a tím odchádzal na majstrovstvá dobre pripravený.

Nominácia Slovenska na Majstrovstvách sveta 2019

Ešte pred štartom dve zaujímavé novinky

Prvou veľkou novinkou bolo, že si fanúšikovia po prvýkrát mohli vychutnať zápasy slovenskej reprezentácie v malom futbale naživo v televízii. Verejnoprávna RTVS odvysielala všetky vystúpenia našich na záverečnom šampionáte v Perthe. Druhou novinkou bolo, že naša reprezentácia získala pár dní pred doletom k protinožcom nového hlavného partnera. Hlavným partnerom slovenskej reprezentácie v malom futbale sa pre Majstrovstvá sveta 2019 v Austrálii 2019 stala stávková spoločnosť Niké.

Na úvod pohodlná výhra nad Japoncami

Prvým súperom našej reprezentácie boli zástupca z Ázie – Japonsko. Naši reprezentanti boli aktívnejší na lopte a hru kontrolovali.  Japonské útoky končili na dobre organizovanej slovenskej obrane. V bráne dostal v úvodnom zápase prednosť Martin Kapráľ. Do vedenia sme sa dostali v deviatej minúte, keď precíznu časovanú prihrávku na zadnej žrdi do brány umiestňoval Jaroslav Repa. Už o tri minúty bola naše vedenie dvojgólové, keď sa podarilo potrestať Pavlovi Geremu chybu v rozohrávke Japoncov. V trinástej minúte sme viedli už rozdielom triedy. Najkrajšiu akciu našich na jeden dotyk strelou pod brvno zakončil Martin Ďuráči. Slovensko v týchto chvíľach na ihrisku jednoznačne dominovalo, čo podčiarkol v šestnástej minúte Adrián Hricov, ktorý využil zaváhanie brankára na polovici ihriska a strelou do opustenej brány zvyšoval na polčasových 4:0 v náš prospech.

V prvej desaťminútovke druhého polčasu Japonci mierne ožili a boli viac na našej polovici, z čoho vyústilo aj zopár šancí. Tie však stroskotali na dobre chytajúcom Kapráľovi. Naši reprezentanti vyrážali do protiútokov. Jeden taký im aj vyšiel, keď peknú kombinačnú akciu po prihrávke Jaroslava Repu zakončil Rudolf Beliš. Ten istý hráč pridal aj šiesty gól Slovenska v štyridsiatej šiestej minúte, keď na vlastnej polovici prebral loptu a všimol si vybehnutého brankára, ktorého strelou z vlastnej polovice prekonal a uzavrel tak stav stretnutia na konečných 6:0.

V druhom vystúpení nerozhodne

Slovenským súperom číslo dva na svetom šampionáte v Perthe mala byť Kostarika. Zápas sa však musel odložiť pre nepriaznivé poveternostné podmienky. Našim súperom v druhom vystúpení bola reprezentácia z afrického kontinentu – Tunisko.

Lepší vstup do stretnutia mala naša reprezentácia, ktorá na ihrisku dominovala a dostávala sa do vyložených šancí. Už v prvej minúte stretnutia sme sa mohli radovať z vedenia, brankára Tuniska však zachránila tyčka. V ôsmej minúte sme sa však už tešili z gólu, keď peknú kombinačnú akciu zakončil Martin Ďuráči. O dve minúty neskôr sa Tunisko pokúšalo o vyrovnanie, no náš brankár Martin Kapráľ bol proti a predviedol kvalitný zákrok pri strele z diaľky. Z následnej protiakcie Pavol Gere zahodil stopercentnú príležitosť.V prvom polčase sa útoky Tunisanov inak zväčša končili na našej dobre organizovanej obrane. Zápas mal nervóznejší charakter, keď viacerí tuniskí hráči často simulovali a komunikovali s rozhodcami. Prvý polčas viac gólov nepriniesol a tak sme viedli 1:0.

V druhom polčase sa Tunisania pokúšali dobýjať našu bránu a my sme vyrážali do protiútokov. V štyridsiatej tretej minúte stretnutia sa Tunisania zásluhou vydarenej kombinácie dostali do šance, kde si strieľanú prihrávku pred bránu smolne do vlastnej brány zrazil Filip Deket. Slovensko sa snažilo hroziť aj zo štandardných situácií, ale ani jedna sa im využiť nepodarila. V poslednej minúte mali po faule Deketa nebezpečnú štandardnú situáciu Tunisania, no ani tí nepochodili a zápas sa tak skončil nerozhodne 1:1.

V zápase o postup zo skupiny víťazstvo

Len deň po remíze s Tuniskom čakala na našu reprezentáciu dôležitá bitka o postup do play-ff. Odloženom zápase proti Kostarike dostal premiérovu šancu v bráne Stanislav Pella. Slovensko na ihrisku dominovalo od úvodu stretnutia. Už v štvrtej minúte sme sa po peknej prihrávke Filipa Deketa a zakončení Pavla Gereho dostali do vedenia. Našim reprezentantom to dobre fungovalo aj v obrane, kde sa našim obrancom darilo prerušovať útočné akcie Kostariky. V desiatej minúte bolo naše vedenie už dvojgólové, keď po dlhom aute zakončoval Jaroslav Repa z prvej. Slovensko v prvom polčase herne dominovalo a hra sa zväčša odohrávala na polovici Kostariky, kde sme držali loptu a snažili sa niečo vymyslieť.V dvadsiatej štvrtej minúte sme viedli už rozdielom triedy, keď Kostarika zahrávala rohový kop, ktorý zachytil Rudolf Beliš a strelou cez celé ihrisko prekonal brankára Kostariky, ktorý sa pri dobiehaní lopty nešťastne zranil a zápas už nedohral. Po prvom polčase bolo skóre 3:0 v náš prospech.

V druhom polčase sa obraz hry výrazne nezmenil, naši reprezentanti sa stále snažili niečo vymyslieť,  umne kombinovali a držali loptu na svojich kopačkách. V tridsiatej štvrtej minúte sa s loptou po ľavej strane prebojoval Michal Takáč a naservíroval ju na zadnú žrď pred Jána Andrejka, ktorý loptu pohodlne upratal do opustenej bránky. Nebezpečnú strelu z väčšej diaľky vyskúšal aj kapitán Kostariky Carlos Gerardo Hernández, no náš brankár Stanislav Pella sa nenechal zaskočiť. Vo zvyšku zápasu už žiaden gól nepadol a Slovensko sa po víťazstve 4:0 raduje z postupu do osemfinále z prvého miesta v skupine, na druhom postupovom mieste skončilo Tunisko.

Osemfinálová dráma proti Moldavsku

Úvod zápasu sa niesol v opatrnom štýle, keď ani jedno z mužstiev nechcelo spraviť chybu. Ako prví výraznejší pohrozili hráči Moldavska, no náš brankár Kapráľ zakročil. V dvanástej minúte sme sa po peknej akcii a priťuknutí pätičkou Beliša na Repu dostali do vedenia 1:0. V pätnástej minúte sa o nebezpečné zakončenie pokúšal brankár Moldavska, no strela neskončila v bráne. V dvadsiatej druhej minúte zahrávali Moldavčania priamy kop, ktorý zahrali signálom a loptu na zadnej žrdi vykopával z pred brány Filip Deket. V dvadsiatej piatej minúte nebezpečne zakončovalo Moldavsko, no brankár Kapráľ strelu pod brvno vyrazil na rohový kop. Už v nadstavenom čase prvého polčasu hráč Moldavska Stanislav Luca prestrelil všetko čo mu stálo v ceste a vyrovnal na polčasových 1:1.

V úvode druhé polčasu dostal červenú kartu hráč Moldavska Podlesnov, za úder do hlavy Filipa Deketa. Slovensko malo päť minút presilovku o jedného hráča, počas ktorej sme si vytvorili veľký tlak. Z neho rezultoval gól na 2:1, ktorý si strelil do vlastnej brány Stanislav Luca v tridsiatej tretej minúte. V tridsiatej siedmej minúte bolo naše vedenie dvojgólové, keď sa po prihrávke kapitána Buchela presadil Tomáš Mikluš. V štyridsiatej minúte sa dostali Moldavci opäť do hry, keď znížili na rozdiel jediného gólu zásluhou Sisčina, ktorý podstrelil nášho brankára. V štyridsiatej piatej minúte predviedol skvelý zákrok náš brankár a dokázal udržať vedenie na našej strane. Dve minúty pred koncom mohol definitívne spečatiť naše víťazstvo Rudolf Beliš, ale brankár Moldavska bol proti. Naopak v poslednej minúte druhého polčasu sme nedokázali ustrážiť útočníka Moldavska Rassulova a ten vyrovnal na 3:3. Zápas smeroval do predĺženia. Predĺženie malo opatrný charakter, keďže ani jedno z mužstiev nechcelo spraviť chybu. Gól sme v ňom nevideli a tak nasledovali pokutové kopy. V pokutových kopoch boli úspešnejší naši hráči, keď na našej strane zaváhal iba Deket, na druhej strane zaváhali dvaja strelci, ktorých vychytal náš brankár Martin Kapráľ. Slovensko zdola Moldavsko 4:3 na penalty a rovnakým výsledkom skočil zápas aj celkovo.

Oduševnený výkon na postup do semifinále nestačil

V boji o postup medzi kvarteto najlepších čelilo Slovensko Brazílii. V úvode zápasu preveril nášho brankára jeden z brazílskych útočníkov, no Martin Kapráľ náš tím podržal.  V tretej minúte sme pohrozili aj my, keď Kevin Čekan otestoval pozornosť brankára Brazílie. V ôsmej minúte mal obrovskú šancu na skórovanie kapitán Ivan Buchel, no brankár Brazílie dobre zakročil. Slováci boli v prvej polovici prvého polčasu aktívnejším mužstvom. V dvanástej minúte strieľal Rudolf Beliš, no bohužiaľ neúspešne. O dve minúty predviedol skvelý reflexívny zákrok náš brankár, keď vyrazil strelu nad brvno. V pätnástej minúte však už išli Brazílčania do vedenia, keď strieľanú prihrávku pred bránu náš brankár vyrazil na hranicu pokutového územia, kde stál osamotený Luan Silva, ktorý dopravil lopty do brány. V dvadsiatej prvej minúte sme mohli vyrovnať, keď po Kuhajdíkovej nahrávke a zakončení Čekana zachránila Brazílčanov žrď. Slovensko opäť zavrelo Brazíliu na ich polovici, z čoho rezultovala aj výborná strela Kuhajdíka, no brankár „kanárikov“ bol znovu pripravený a pokus zneškodnil. Polčasový rezultát bol 1:0 pre Brazíliu.

Úvod druhého polčasu začal pre Slovensko veľmi nevydarene, keď Brazília rozohrala na polovici, loptu zahrali po svojej ľavej strane a prihrávku pred bránu umiestnil za bezmocného Kapráľa  Ricardo Gomes dos Santos de Carvalho. Museli sme tak dobiehať manko dvoch gólov. Slovensko hralo s loptou na svojich kopačkách a snažilo sa niečo vymyslieť na obranu Brazílie. V tridsiatej druhej minúte krížna strela Gereho skončila vedľa. V tridsiatej šiestej minúte sa nám však už podarilo znížiť, keď po kombinácii Repa – Beliš pretlačil loptu do siete Adrián Hricov.

V štyridsiatej prvej minúte sme sa dočkali aj vyrovnanie, keď sme dostali loptu do brány priamo po rohu, rozhodcovia však regulárny gól pre údajný faul neuznali. V záverečných troch minútach sa náš tím odhodlal k hre bez brankára. V nadstavenom čase sme mali ešte príležitosť pokutového kopu, ktorý rozhodca odpískal po ruke Oliveira. Zodpovednosť na svoje ramená vzal Dušan Dzíbela, no pri realizácii sa smolne pošmykol a pokutový kop nepremenil. Do semifinále proti Maďarsku tak postúpila Brazília po víťazstve 2:1.

 

Pre Slovensko to bola premiérová účasť na majstrovstvách sveta v malom futbale. Celkovo sme obsadili 7.miesto.